Saveti

Saveti

Koje vakcine treba da dobije moj ljubimac?

 

Za zdravog ljubimca, vakcinacije treba započeti u starosti od 6 sedmica i da se daju svake tri sedmice dok ljubimac nije star 4 meseca. Štenci dobijaju DALPP vakcine, koje štite od mnogih zaraznih bolesti uključujući hepatitis. Mačići dobijaju FVRCP vakcinu kako bi se spriječile mnoge potencijalno smrtonosne zarazne bolesti.

I štenci i mačići dobijaju vakcinu protiv besnila sa 4 meseca. Štenci dobijaju i vakcinu protiv kašlja.

 

Kad moje štene može da počne da izlazi u šetnje?

 

Najsigurnije je sačekati dok štene ne završi seriju vakcinacija pre nego što prvi put izađe napolje. To je obično oko četiri meseca starosti.

 

Da li treba da perem zube svom ljubimcu?

 

Loša zubna higijena kućnim ljubimcima može uzrokovati bolesti desni i to,  čini pse i mačke sklonijim bolestima srca i bubrega. Profesionalno čišćenje zuba pod anestezijom uklanja plak i kamenac. Redovno četkanje će spriječiti povratak kamenca. Dva do tri puta nedeljno je prava mera. Ako vaš ljubimac ne podnosi četkanje, postoje zubne žvake i posebne dijete.

 

Koliko često treba da kupam svog ljubimca?

 

Većini pasa  nije potrebno kupanje više od jednom mesečno. U stvari, kupanje vašeg psa više od jednom nedeljno može izazvati suvu kožu. Ali, svakako čistite uši vašeg ljubimca češće kako biste sprečili infekciju – preporučuje se jednom ili dva puta nedeljno, u zavisnosti od količine prljavštine ili voska koji nađete. To radite korišćenjem prsta i komada gaze ili drugog sredstva za čišćenje uha.

 

Zašto moj ljubimac jede izmet?

 

Ova navika vam može prevrnuti stomak, ali to bi mogla biti samo – navika.

Vaš pas ili mačka bi takođe to mogli da rade iz dosade ili jednostavno imaju veliki apetit. Generalno govoreći, kućni ljubimac ne jede izmet jer mu nedostaje esencijalni nutrijent. Savršeno zdravi kućni ljubimci bez nedostataka često to čine. Najbolje je obeshrabriti takvo ponašanje jer je to jedan od načina zaraze parazitima, da ne spominjemo bakterije.

 

Može li moj ljubimac da mi prenese bolest?

 

Uopšteno, ako vi ili vaš ljubimac imate prehladu, ne možete je preneti jedan drugome. Međutim, postoji nekoliko stanja, uključujući intestinalne parazite i kožne bolesti, koje se mogu preneti na ljude.

 

Najčešće pitanje koje dobijamo, “nije li moj pas ili mačka najbolje što ste ikada videli”?

 

Odgovor je uvek … naravno!

Veterinar Božinović, Zemun
Veterinarska ambulanta, Zemun
Call Now Button